Category Archives: Lezingen

Aangepaste lezing donderdag 17 januari a.s. om 20.00 uur in het Danshuus de Vinkenhorst IJsselmuiden

De lezing van Klaas de Jonge  van a.s. donderdag over in de Ban van de Condor en Vogels op Texel gaat niet door wegens ziekte van Klaas de Jonge.

Gelukkig hebben wij Jan Vermeer  bereidt gevonden om een lezing te geven over de Keizerspinguïns.

Jan Vermeer was de oprichter en hoofdredacteur van het Natuurfotografie Magazine. Afgelopen jaar heeft hij het magazine overgedragen PiXFACTORY om zo weer meer tijd te krijgen om te reizen en te fotograferen. Jan reist voor zijn fotografie de hele wereld over.

De toegang is gratis voor leden van de Natuurvereniging, niet leden betalen EUR 5,– per persoon.

Locatie Danshuus De Vinkenhorst, Burgemeester Van Engelenweg 100, 8271 AV IJsselmuiden, de zaal is open om 19.30 uur en de lezing begint om 20.00 uur.

Deze avond wordt gesponsord door CameraNu.nl

Lezing over vogels door Klaas de Jonge op donderdag 17 januari 2019

 

De Natuurvereniging IJsseldelta organiseert een lezing door Klaas de Jong over vogels.

Klaas is actief vogelaar  en excursie-leider op Texel  tevens is hij de winnaar van het tv programma In de ban van de condor, waarover hij voor de pauze zal vertellen. Na de pauze zal hij vertellen over vogels op Texel.

De toegang is gratis voor leden van de vereniging niet leden betalen 5€

Datum 17 januari 2019 20.00 uur ( zaal open 19.30) Danshuus de Vinkenhorst, Burgemeester van Engelenweg 100 8271 AV IJsselmuiden

Deze avond wordt gesponsord door CameraNu.nl

Logo Calidris vogelreizen van Klaas de Jonge


 

Aankondiging lezing natuur fotograaf Geert de Vries over het Hunze gebied dinsdag 25 september 2018

Lezing over het Hunzegebied door Geert de Vries

Op 25 september a.s. organiseert de Natuurvereniging IJsseldelta een lezing over het Hunzegebied in Drenthe.

Op deze avond zal natuurfotograaf Geert de Vries een presentatie over dit gebied verzorgen.

Normaal gesproken blijft hij voor lezingen binnen de provincie Drenthe, maar wegens familiebanden maakt hij voor Kampen een uitzondering.

Voor de pauze zal Geert laten zien hoe het beekdallandschap in elkaar zit,  na de pauze behandelt hij hoe de verschillende diergroepen in de nieuwe natuur van het beekdal hun weg hebben gevonden

 De lezing duurt 1,5 uur (tussenin een pauze van een kwartier tot 20min.)

Op dinsdag 25 september om 20:00 uur hopen we deze lezing te organiseren op  de Hooizolder boven de museumboerderij, Groenestraat 94, 8261 VJ Kampen.

Koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar. zaal open v.a. 19:15 uur Leden van Natuurvereniging IJsseldelta hebben gratis toegang en niet leden betalen 4,00 Euro.

Lezing Nationaal Landschap IJsseldelta door Philip Friskorn donderdag 18 januari 2018

Lezing op 18 januari 2018 voor Natuurvereniging IJsseldelta te Kampen in samenwerking met CameraNu.nl

 “Nationaal Landschap IJSSELDELTA ” door Philip Friskor

The river IJssel has in its delta many islands, most of them are inaccessible and have a righ birdlive with Ketelmeer in background

 “Nationaal Landschap IJsseldelta”. Een natuurbelevenis in het gebied tussen Zwolle en de monding van de IJssel, de mooiste rivier van Nederland. De oeroude polders Mastenbroek en de Koekoek, een deel van de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water horen ook bij het Nationaal Landschap. Beleef de seizoenen met een ouderwets strenge winter, waarbij de IJssel zelfs dichtvriest.

Informatie over Philip Friskorn

Philip Friskorn, geboren in Zwolle (1945), nu wonend in Oldemarkt, kreeg de passie voor natuur door zijn ouders met de paplepel ingegoten. Zijn interesse ging met name uit naar in het wild levende vogels.. Fotografie speelde binnen het technische werk als vormgever van exclusieve spoorwegmodellen een grote rol. Natuurfotografie was een passie, beoefend in de vrije tijd. In 1993 werd die passie tot professie. Ervaring met fotografie, vorm en compositie – gevoegd bij de kennis van de natuur waren de ingrediënten om de stap te zetten om een passie tot professie te maken.

De belangrijkste werkgebieden van Philip zijn Nederland, Scandinavië, Noord-Amerika, Japan en het Caribisch gebied. Door veel naar dezelfde plek terug te keren, duikt Philip diep in zijn onderwerp. Het fotowerk wordt breed gebruikt en kan variëren van postzegel tot poster of een panoramawand van 30 meter lengte. Als fotograaf is hij op zoek naar drie elementen: “schoonheid, licht en emotie”.
“Je wilt beelden mee naar huis nemen om deze drie elementen later met duizenden anderen te kunnen delen”.

De lezing duurt  ca. 2 maal 45 minuten, onderbroken  door een pauze.

Zaal: De Hooizolder, Groenestraat 94 te Kampen

Aanvang 20.00 uur, zaal open va. 19:15 uur. Koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar.

Toegang leden IJSSELDELTA gratis, niet leden 4 Euro

Lezing over de Wieden door Ronald Messemaker op dinsdag 26 september 2017.

Lezing over Natuurgebied “De Wieden”

Op  26 september a.s. organiseert de Natuurvereniging IJsseldelta een lezing over het bekende natuurgebied ‘de Wieden’ in noordwest Overijssel.

Op deze avond zal Ronald Messemaker mooie foto’s  laten zien en interessante zaken over het gebied vertellen.

Ronald Messemaker is 24 jaar werkzaam als boswachter bij Vereniging Natuurmonumenten in De Wieden. Het laagveengebied geeft hem zoveel inspiratie dat hij daar de komende jaren nog veel kan fotograferen. Naast de fotografie reist hij de hele wereld rond om zoveel mogelijk vogelsoorten te zien. Uiteraard gaat de camera dan ook mee.

De lezing ,  “Van Aalscholver tot Zoetwaterkwal”  laat alle facetten van de bijzondere flora en fauna van dit grootste laagveenmoeras van West-Europa zien. De vier seizoenen staan centraal, beginnend met de winter en eindigend met de winter.

 De lezing duurt 1,5 uur (tussenin een pauze van een kwartier tot 20min.)

Vers van de pers!!!! Zojuist is het boek “Vogels van het Nationaal Park Weerribben-Wieden verschenen van Obe Brandsma, Jeroen Bredenbeek en Ronald Messemaker   Het boek is op deze avond te koop voor 25€. Ronald zal desgewenst het boek signeren.

Op dinsdag 26 september 2017 om 20:00 uur hopen we deze lezing te organiseren op  de Hooizolder boven de museumboerderij, Groenestraat 94, 8261 VJ Kampen. Koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar. zaal open v.a. 19:15 uur Leden van Natuurvereniging IJsseldelta hebben gratis toegang en niet leden betalen 4,00 Euro.

Lezing IJsvogels door Jelle Harder op 27-10-2016

lezing-ijsvogels

Lezing natuurfotograaf Jan Vermeer 14-4-2016 in De Vier Jaargetijden

Op 14 april a.s. zal de bekende natuurfotograaf Jan Vermeer een presentatie geven in Kampen.

Jan Vermeer2

Jan Vermeer is fulltime professioneel fotograaf en hoofdredacteur van natuurfoto magazine. Hij is een gepassioneerd fotograaf die zijn kennis graag met anderen deelt door het geven van lezingen, workshops en tijdens het begeleiden van fotoreizen. Hij bezocht ruim vijftig landen waaronder Nova Zembla, Spitsbergen, Antarctica, IJsland, Congo, Namibië, Rwanda en het bijzondere atol Aldabra. Van deze reizen zijn verschillende boeken verschenen: het gelauwerde Arctic en Antarctica, Breaking Ice en Witte Wereld. Recent is Witte Veluwe verschenen. Zijn foto’s zijn veelvuldig bekroond in prestigieuze fotowedstrijden zoals in de BBC wildlife of the Year contest. Hoe geweldig dit ook allemaal is, het belangrijkste voor Jan is en blijft om te laten zien hoe mooi de wereld, de natuur is. Of zoals hij het zelf verwoordt: ‘Ik wil bewondering en verwondering teweegbrengen’. Alleen op die manier is er een toekomst. Tijdens de presentatie bezoeken we de koudste streken van de aarde, van de Noordpool naar de Zuidpool. Het rijke vogelleven komt ruim aan bod zoals de Laplanduil in Finland, de keizerspinguïns van Antarctica en de fotogenieke papegaaiduikers.

Titel: De ijzige natuur van de Noord- en Zuidpool

Plaats: restaurant De Vier jaargetijden, IJsselkade 59 8261 AG Kampen, Bovenzaal: zij-ingang aan de Karpersteeg

Aanvang 20:00 uur

Toegang leden IJSSELDELTA gratis, niet leden 4 Euro

Deze avond wordt georganiseerd door

Natuurvereniging IJsseldelta

in samenwerking met

fotowinkel CameraNU.nl

Lezing nachtvlinders 25-2-2016 door Evert Ruiter

nachtvlinder

Op donderdag 25 februari as. (en niet zoals abusievelijk in de Ratelaar vermeld op 12 februari) organiseert Natuurvereniging IJsseldelta een lezing over Nachtvlinders.

De lezing zal gegeven worden door Evert Ruiter van Alcedo Natuurprojecten uit Zwolle.

Nachtvlinders staan algemeen bekend als grauwe motten die ’s avonds en ’s nachts rond de buitenlamp zwermen. Maar grauw zijn ze zeker niet, want de kleurenrijkdom is minstens net zo groot als die van dagvlinders. Kennen we in Nederland nog maar 40 dagvlinders, van nachtvlinders bestaan er meer dan 2000. En ook die vervullen een bijzondere rol in de natuur en binnen ecosystemen. Tijdens de lezing wordt het verschil tussen dag- en nachtvlinders belicht en ingegaan op de bijzondere diversiteit die er bestaat. Verder wordt een klein aantal makkelijk herkenbare soorten nader besproken.

Aanvang van de lezing is 20.00 uur en zal worden gehouden op de Hooizolder boven de museumboerderij, Groenestraat 94, Kampen.

Zaal open v.a. 19:15 uur. Koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar.

Leden van Natuurvereniging IJsseldelta hebben gratis toegang en niet leden betalen 4,00 Euro.

Lezing over de Kraanvogel in Nederland door Ronald Popken 17-11-2015

kraanvogel

Sinds 2001 broeden er weer kraanvogels in Nederland. Deze sierlijke vogels die beslist tot de verbeelding spreken, zagen we daarvoor alleen op de trek over ons land vliegen en dan nog voornamelijk over de Achterhoek en Zuid Limburg.

Vogelaars gingen speciaal voor de kraanvogeltrek naar Rügen in Noord Duitsland of het Lac du Der in Framkrijk om daar de vele duizenden vogels in de herfst en het voorjaar te zien.

 

Maar  nu kunnen we het trompetten van de kraanvogels ook weer horen op de broedplaatsen in het Fochteloërveen en nu ook in enkele andere hoogveengebieden in Drenthe en het oosten van Nederland.

Door allerlei beschermingsmaatregelen proberen beherende instanties de kraanvogels een goede broedplek te geven in hoogveengebieden en de nesten te beschermen. Verder doen ze onderzoek naar de voedselkeuze en naar het trekgedrag. De vogels zijn ‘s winters in Spanje te vinden.

Iemand die daar veel over kan vertellen is Ronald Popken, ecologisch medewerker van Natuurmonumenten uit Ruinen (Dr.)  en hem hebben we op 17 november te gast bij Natuurvereniging IJsseldelta. Hij komt die avond de lezing verzorgen over de kraanvogel. Hij zal aandacht besteden aan de soort maar vooral ook aan alle onderzoeken rondom de kraanvogel en welke praktische maatregelen genomen zijn/worden, gebaseerd op de opgedane kennis.

Op dinsdag 17 november om 20:00 uur hopen we deze lezing te organiseren op  de Hooizolder boven de museumboerderij, Groenestraat 94, 8261 VJ Kampen. Koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar. zaal open v.a. 19:15 uur

Leden van Natuurvereniging IJsseldelta hebben gratis toegang en niet leden betalen 4,00 Euro.

 

15e Overijsselse vogelaarsdag 2015

overijsselse vogelaarsdag 2015

overijsselse vogelaarsdag 2015

Op 7 november is de 15e Overijsselse vogelaarsdag in restaurant de Oase aan het Drontermeer