Category Archives: Lezingen

Lezing donderdag 23 januari 2020 Beautiful Birds – de mooiste vogels van de wereld’ door Hans Wagenaar

Op 23 januari 2020  zal Hans Wagenaar een  lezing over de mooiste vogels van de wereld voor de Natuurvereniging IJsseldelta verzorgen.

Tijdens deze lezing zullen een groot en divers aantal vogels de revue passeren waarbij er over iedere soort het nodige verteld zal worden.

 In de loop van de avond zullen we ontdekken dat er nogal wat fraaie vogelsoorten rondvliegen op deze planeet.

Hier en daar beleeft u misschien het feest der herkenning, maar af en toe gaat ook de meest doorgewinterde vogelaar momenten van verbazing ervaren.

Tijdens de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen

Hans Wagenaar in verschillende disciplines in de weer geweest met vogels, waarbij hij op ornithologisch gebied zeer breed geïnteresseerd en georiënteerd is geraakt.

Hij werkt tevens mee aan ringonderzoek  ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek aan inheemse vogelsoorten en een aantal beschermingsprojecten. Tevens heeft hij diverse artikelen geschreven voor tal van binnen- en buitenlandse vogeltijdschriften.

De toegang is gratis voor leden van de Natuurvereniging, niet leden betalen EUR 5,– per persoon.

Locatie  De Hooizolder,, Groenstraat 94, 8261 VJ Kampen, zaal open om 19.30 uur, de lezing start om 20.00 uur/  

Lezing over vogels door Klaas de Jong op dinsdag 5 november 2019

De Natuurvereniging IJsseldelta organiseert  een lezing door Klaas de Jong over vogels

Klaas is actief vogelaar en excursie-leider op Texel tevens is hij de winnaar van het tv programma In de ban van de condor, waarover hij voor de pauze zal vertellen. Na de pauze zal hij vertellen over vogels op Texel

De toegang is gratis voor leden van de vereniging niet leden betalen 5€

Datum: Dinsdag  5 November 2019 20.00 uur ( zaal open vanaf 19.30 uur )

Locatie Danshuus de Vinkenhorst, Burgemeester van Engelenweg 100 8271 AV IJsselmuiden

Deze avond wordt gesponsord door CameraNU.nl

Logo website Klaas de Jong

Lezing over de Zeearend door Martijn de Jonge op dinsdag 28 mei 2019

Op dinsdagavond 28 mei a.s. om 20.00 uur organiseert de Natuurvereniging IJsseldelta een lezing over de ZEEAREND door Martijn de Jonge.

Toegang voor leden: gratis. Voor niet-leden: €   5,-

Na het lezen van onderstaand artikel zult u vast meer willen weten over deze prachtige vogel !  Wij hopen u te zien op de Hooizolder, Groenestraat 94 in Kampen. De zaal gaat open om 19.30 uur, dus kom op tijd. ( vol is vol). De Zeearend heeft de afgelopen 15 jaar een stormachtige ontwikkeling in Nederland door gemaakt. Het startte in 2004 met de vestiging van één territoriaal paartje in de Oostvaardersplassen, die in 2006 voor het eerst op Nederlandse bodem een jong groot bracht. Anno 2019 telt ons land minstens 16 paren, verspreid over 9 provincies. Ze wisten in 2018 15 jongen groot te brengen: een Nederlands record! Uiteraard gaat deze kolonisatie met vallen en op staan, zeker in ons overvolle landje. Veel beschermingsmaatregelen uit het buitenland blijken hier niet te werken, desondanks zetten de arenden door. Sommige paren blijken zelfs in kleine bosje kroost te kunnen groot brengen, dat hadden we nooit gedacht. Hoe dit allemaal verloopt zal Martijn de Jonge op 28 mei a.s.uit de doeken doen tijdens zijn lezing in Kampen. Hij volgde de soort de afgelopen 15 jaar intensief waarbij hij keek naar nestkeuzes, prooien en bedreigingen. Daartoe bivakkeerde hij lange tijd in het veld en vergezelde onderzoekers en waarnemers. Zijn lezing zal uiteraard vergezeld gaan van vele foto’s die zijn verhaal ondersteunen en verlevendigen. Martijn de Jonge publiceerde recent een artikel over de Zeearend in het IJsselmeergebied in de Grauwe Gans, het huisorgaan van vogel- en natuurwacht Zuid Flevoland. Zijn lezing in Kampen zal daar op in zoomen en tevens een blik geven op het wel- en wee van de Zeearenden in Noord Nederland en de Delta. In april publiceerde de Jonge in eigen beheer de uitgave ’30 jaar Oostvaardersplassen’, een kritische blik in woord en beeld over dit fameuze natuurgebied in Flevoland. In Kampen zal hij daar kort over vertellen en zal er de mogelijkheid tot aanschaf van deze uitgave zijn. Tevens zal hij nog een paar exemplaren van het in 2012 bij de KNNV uitgekomen gidsje ‘Walvissenkijken in Europa meenemen. Martijn de Jonge startte in de jaren tachtig van de vorige eeuw als fotojournalist voor diverse media. Gaandeweg specialiseerde hij zich in de relatie mens-natuur met daarnaast een voorkeur voor stadsnatuur, roofvogels en zeezoogdieren. Sinds 15 jaar verzorgt hij fotoworkshops naar top zeearend gebieden in Polen. Tevens gaat hij met natuurfotografen naar Spanje, de Kaap Verden en Gambia. Sinds 2012 organiseert hij vogelvaartochten met zijn eigen boot in de IJsseldelta. In 2017 verhuisde hij naar Schokkerhaven van waaruit hij met een motorsailor over Ketel- en IJsselmeer vogelvaartochten maakt. Voor meer informatie zie : www.martijndejonge.nl

Aangepaste lezing donderdag 17 januari a.s. om 20.00 uur in het Danshuus de Vinkenhorst IJsselmuiden

De lezing van Klaas de Jonge  van a.s. donderdag over in de Ban van de Condor en Vogels op Texel gaat niet door wegens ziekte van Klaas de Jonge.

Gelukkig hebben wij Jan Vermeer  bereidt gevonden om een lezing te geven over de Keizerspinguïns.

Jan Vermeer was de oprichter en hoofdredacteur van het Natuurfotografie Magazine. Afgelopen jaar heeft hij het magazine overgedragen PiXFACTORY om zo weer meer tijd te krijgen om te reizen en te fotograferen. Jan reist voor zijn fotografie de hele wereld over.

De toegang is gratis voor leden van de Natuurvereniging, niet leden betalen EUR 5,– per persoon.

Locatie Danshuus De Vinkenhorst, Burgemeester Van Engelenweg 100, 8271 AV IJsselmuiden, de zaal is open om 19.30 uur en de lezing begint om 20.00 uur.

Deze avond wordt gesponsord door CameraNu.nl

Lezing over vogels door Klaas de Jonge op donderdag 17 januari 2019

 

De Natuurvereniging IJsseldelta organiseert een lezing door Klaas de Jong over vogels.

Klaas is actief vogelaar  en excursie-leider op Texel  tevens is hij de winnaar van het tv programma In de ban van de condor, waarover hij voor de pauze zal vertellen. Na de pauze zal hij vertellen over vogels op Texel.

De toegang is gratis voor leden van de vereniging niet leden betalen 5€

Datum 17 januari 2019 20.00 uur ( zaal open 19.30) Danshuus de Vinkenhorst, Burgemeester van Engelenweg 100 8271 AV IJsselmuiden

Deze avond wordt gesponsord door CameraNu.nl

Logo Calidris vogelreizen van Klaas de Jonge


 

Aankondiging lezing natuur fotograaf Geert de Vries over het Hunze gebied dinsdag 25 september 2018

Lezing over het Hunzegebied door Geert de Vries

Op 25 september a.s. organiseert de Natuurvereniging IJsseldelta een lezing over het Hunzegebied in Drenthe.

Op deze avond zal natuurfotograaf Geert de Vries een presentatie over dit gebied verzorgen.

Normaal gesproken blijft hij voor lezingen binnen de provincie Drenthe, maar wegens familiebanden maakt hij voor Kampen een uitzondering.

Voor de pauze zal Geert laten zien hoe het beekdallandschap in elkaar zit,  na de pauze behandelt hij hoe de verschillende diergroepen in de nieuwe natuur van het beekdal hun weg hebben gevonden

 De lezing duurt 1,5 uur (tussenin een pauze van een kwartier tot 20min.)

Op dinsdag 25 september om 20:00 uur hopen we deze lezing te organiseren op  de Hooizolder boven de museumboerderij, Groenestraat 94, 8261 VJ Kampen.

Koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar. zaal open v.a. 19:15 uur Leden van Natuurvereniging IJsseldelta hebben gratis toegang en niet leden betalen 4,00 Euro.

Lezing IJsvogels door Jelle Harder op 27-10-2016

lezing-ijsvogels

Lezing natuurfotograaf Jan Vermeer 14-4-2016 in De Vier Jaargetijden

Op 14 april a.s. zal de bekende natuurfotograaf Jan Vermeer een presentatie geven in Kampen.

Jan Vermeer2

Jan Vermeer is fulltime professioneel fotograaf en hoofdredacteur van natuurfoto magazine. Hij is een gepassioneerd fotograaf die zijn kennis graag met anderen deelt door het geven van lezingen, workshops en tijdens het begeleiden van fotoreizen. Hij bezocht ruim vijftig landen waaronder Nova Zembla, Spitsbergen, Antarctica, IJsland, Congo, Namibië, Rwanda en het bijzondere atol Aldabra. Van deze reizen zijn verschillende boeken verschenen: het gelauwerde Arctic en Antarctica, Breaking Ice en Witte Wereld. Recent is Witte Veluwe verschenen. Zijn foto’s zijn veelvuldig bekroond in prestigieuze fotowedstrijden zoals in de BBC wildlife of the Year contest. Hoe geweldig dit ook allemaal is, het belangrijkste voor Jan is en blijft om te laten zien hoe mooi de wereld, de natuur is. Of zoals hij het zelf verwoordt: ‘Ik wil bewondering en verwondering teweegbrengen’. Alleen op die manier is er een toekomst. Tijdens de presentatie bezoeken we de koudste streken van de aarde, van de Noordpool naar de Zuidpool. Het rijke vogelleven komt ruim aan bod zoals de Laplanduil in Finland, de keizerspinguïns van Antarctica en de fotogenieke papegaaiduikers.

Titel: De ijzige natuur van de Noord- en Zuidpool

Plaats: restaurant De Vier jaargetijden, IJsselkade 59 8261 AG Kampen, Bovenzaal: zij-ingang aan de Karpersteeg

Aanvang 20:00 uur

Toegang leden IJSSELDELTA gratis, niet leden 4 Euro

Deze avond wordt georganiseerd door

Natuurvereniging IJsseldelta

in samenwerking met

fotowinkel CameraNU.nl

Lezing nachtvlinders 25-2-2016 door Evert Ruiter

nachtvlinder

Op donderdag 25 februari as. (en niet zoals abusievelijk in de Ratelaar vermeld op 12 februari) organiseert Natuurvereniging IJsseldelta een lezing over Nachtvlinders.

De lezing zal gegeven worden door Evert Ruiter van Alcedo Natuurprojecten uit Zwolle.

Nachtvlinders staan algemeen bekend als grauwe motten die ’s avonds en ’s nachts rond de buitenlamp zwermen. Maar grauw zijn ze zeker niet, want de kleurenrijkdom is minstens net zo groot als die van dagvlinders. Kennen we in Nederland nog maar 40 dagvlinders, van nachtvlinders bestaan er meer dan 2000. En ook die vervullen een bijzondere rol in de natuur en binnen ecosystemen. Tijdens de lezing wordt het verschil tussen dag- en nachtvlinders belicht en ingegaan op de bijzondere diversiteit die er bestaat. Verder wordt een klein aantal makkelijk herkenbare soorten nader besproken.

Aanvang van de lezing is 20.00 uur en zal worden gehouden op de Hooizolder boven de museumboerderij, Groenestraat 94, Kampen.

Zaal open v.a. 19:15 uur. Koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar.

Leden van Natuurvereniging IJsseldelta hebben gratis toegang en niet leden betalen 4,00 Euro.

Lezing over de Kraanvogel in Nederland door Ronald Popken 17-11-2015

kraanvogel

Sinds 2001 broeden er weer kraanvogels in Nederland. Deze sierlijke vogels die beslist tot de verbeelding spreken, zagen we daarvoor alleen op de trek over ons land vliegen en dan nog voornamelijk over de Achterhoek en Zuid Limburg.

Vogelaars gingen speciaal voor de kraanvogeltrek naar Rügen in Noord Duitsland of het Lac du Der in Framkrijk om daar de vele duizenden vogels in de herfst en het voorjaar te zien.

 

Maar  nu kunnen we het trompetten van de kraanvogels ook weer horen op de broedplaatsen in het Fochteloërveen en nu ook in enkele andere hoogveengebieden in Drenthe en het oosten van Nederland.

Door allerlei beschermingsmaatregelen proberen beherende instanties de kraanvogels een goede broedplek te geven in hoogveengebieden en de nesten te beschermen. Verder doen ze onderzoek naar de voedselkeuze en naar het trekgedrag. De vogels zijn ‘s winters in Spanje te vinden.

Iemand die daar veel over kan vertellen is Ronald Popken, ecologisch medewerker van Natuurmonumenten uit Ruinen (Dr.)  en hem hebben we op 17 november te gast bij Natuurvereniging IJsseldelta. Hij komt die avond de lezing verzorgen over de kraanvogel. Hij zal aandacht besteden aan de soort maar vooral ook aan alle onderzoeken rondom de kraanvogel en welke praktische maatregelen genomen zijn/worden, gebaseerd op de opgedane kennis.

Op dinsdag 17 november om 20:00 uur hopen we deze lezing te organiseren op  de Hooizolder boven de museumboerderij, Groenestraat 94, 8261 VJ Kampen. Koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar. zaal open v.a. 19:15 uur

Leden van Natuurvereniging IJsseldelta hebben gratis toegang en niet leden betalen 4,00 Euro.

 

15e Overijsselse vogelaarsdag 2015

overijsselse vogelaarsdag 2015

overijsselse vogelaarsdag 2015

Op 7 november is de 15e Overijsselse vogelaarsdag in restaurant de Oase aan het Drontermeer