Category Archives: Diversen

Kunst Vogel Manifestatie “Heel Nederland de lucht in” voorjaar 2016

Mussen door Loes Botman

Mussen door Loes Botman

In de expositie op Schokland staan de vogels centraal die op en rond dit werelderfgoed hun leefgebied hebben. In de tentoonstelling komt een rijk palet aan vogelsoorten in diverse kunstuitingen aan bod.

Tijdens de expositieperiode organiseert het museum samen met Stichting Het Flevo-landschap een aantal vogelexcursies op het voormalig eiland Schokland. Op deze wijze maak je als bezoeker zowel binnen als buiten het museum op gevarieerde wijze kennis met de vele vogels die dit gebied rijk is.

In het voorjaar van 2016, het hoogseizoen voor vogels,  zal  de ware vogelaar zijn hart kunnen ophalen. Op 7 vogelvriendelijke hotspots in Nederland zullen ze neerstrijken, de ‘Hoogvliegers van het Laagland’.  En in hun kielzog de zwermen liefhebbers, verleid door zoveel  kansen op bijzondere waarnemingen en kijkgenot. Het nieuwste puttertje, de laatste huismus, de ultieme ijsvogel…

‘Heel Nederland de lucht in’ is de titel van een landelijke KunstVogelManifestatie  die in april 2016 van start zal gaan. Ruim 110  kunstenaars van naam en faam  presenteren hun ‘vogelwerken’  landelijk verspreid.  Een uitwaaierende Nederlandse  ‘kunstbelt’ van Appingedam, via Nieuw Amsterdam, Schokland , Rotterdam, Den Haag en Middelburg met slot Zeist als middelpunt.  Een uniek gebeuren. Nog nooit stond de Vogel zo in de Kijker. In schilderijen, grafiek, aquarellen pastel, brons, steen of hout ….  Eenmaal besmet met het vogelvirus raak je  als kunstenaar nooit meer uitgevogeld.

De afbeelding in dit bericht is werk van Loes Botman

Meer informatie vindt u op de volgende pagina:

https://schokland.nl/activiteiten/kunstvogel-manifestatie

Impressie IVN-werkdag op een vogeleiland in het Ketelmeer 29-8-2015

Afgelopen zaterdag heb ik meegedaan met de via de Digitale nieuwsbrief van de Natuurvereniging aangekondigde werkdag op een van de vogeleilanden in het ketelmeer. De werkdag was een initiatief van de IVN afdeling Zuid-Kennemerland en werd mede mogelijk gemaakt door Staatsbosbeheer (SBB) en Landschap Overijssel (LO). Het is een jaarlijks terugkerende activiteit van genoemde IVN afdeling.

De start verliep niet geheel vlekkeloos. Het bleek dat een aanhangwagen met gereedschap van LO was verwisseld. De aanhangwagen die naar ons moest stond in Nijverdal voor een werkdag aldaar en – jullie raden het al – bij ons was het omgekeerde het geval. De oplossing was om elkaar tegemoet te rijden en de aanhangwagens om te ruilen.

Om 09.30 uur had zich een groep van zo’n 30 vrijwilligers uit diverse provincies van Nederland verzameld bij de Balgstuwweg nabij Ramspol. De overtocht werd met een bootje van SBB gemaakt. Vanwege de lage waterstand konden er maar zeven personen tegelijk mee aan boord; dus vijf keer Balgstuw – vogeleiland v.v.

De eerste groep van zeven beet de spits af en koerste met de boot af op het eiland. Ruimschoots voor het eiland bleek het water zo ondiep dat de boot bijna vast kwam te zitten. De groep werd zodanig verdeeld over voorplecht en achtersteven dat er nog een stukje verder kon worden gevaren tot enkele meters voor het eiland. Daar stonden we dan, enigszins bedremmeld kijkend naar onze werklocatie op afstand.

De enige optie was om laarzen en sokken uit te trekken, broekspijpen op te stropen, over boord te springen en al wadend door het klotsende water de oever te voet te bereiken. Een enkeling manoeuvreerde wat onhandig uit de boot, plonsde in het water en liep een nat pak op. Zon en wind zorgden ervoor dat de natte plunje – opgehangen aan kale boomtakken – snel droogde.

2015 werkdag IVN Ketelmeer 02 2015 werkdag IVN Ketelmeer 03 2015 werkdag IVN Ketelmeer 04 2015 werkdag IVN Ketelmeer 05 2015 werkdag IVN Ketelmeer 06 2015 werkdag IVN KetelmeerDe wijzers van de klok stonden inmiddels op 10.45 uur toen iedereen in de startblokken stond om na een instructie van de mensen van SBB en LO te beginnen. Het doel: wilgenopslag verwijderen om meer openheid op het eiland te creëren voor de strandvogels. Het gemopper vanwege de moeizame start werd al gauw  overstemd door het geluid van beugelzagen, knipscharen en omvallende takken en bomen….

De catering was prima verzorgd; koffie met vlaaien, broodjes met knakworst, soep, drinken en fruit.

Tijdens een korte pauze kregen we een ‘gearrangeerde’ vliegshow van de zeearend. De vogel was kennelijk zo door de groep gefascineerd dat hij nog een keer extra onze richting uit vloog om vervolgens voorgoed weer te verdwijnen.

Er is hard gewerkt en er heerste een goede sfeer. Het was qua weersgesteldheid een uitgelezen dag om in de natuur werkzaam te zijn.

Na ons zwoegen kregen we nog een rondleiding over het eiland en konden we zien dat er ook bevers op het eiland actief zijn met het bouwen van een burcht. Helaas zijn er ook vossen op het eiland die het gemunt hebben op de nesten en het broedsel van de verschillende water- en strandvogels.

Als je dit hoort, vraag je je af: waar deden we het ook al weer voor?…. 

Om 16.15 uur vertrok de eerste groep weer met de boot richting het vaste land.  

Voor herhaling vatbaar? Zeker! zie de foto’s die uitdrukking geven aan de sfeer. 

Reinier Reumer.

 

Electrovissen op Zwarte Meer van de baan – nieuwsbrief KNNV Zwolle

Effecten elektrovisserij
Bij de elektrovisserij op paling gebruikt een beroepsvisser elektrische stroom om de aal te verlammen en op te scheppen. Daarbij wordt niet alleen de paling door de stroom getroffen maar alle vissen die in de buurt zijn. Ook de zeldzame en beschermde soorten, zoals de grote en de kleine modderkruiper, de rivierdonderpad en de bittervoorn. En dat kan leiden tot verwonding en sterfte. Het aggregaat dat de vissers gebruiken maakt veel lawaai. Door dit lawaai kunnen de zeldzame vogels uit het Zwarte Meer, zoals de grote karekiet, roerdomp en purperreiger, tijdens het broeden worden verstoord.
Beroep op Raad van State tegen afwijzing bezwaren
Omdat wij ons niet konden verenigen met de wijze waarop de provincie is omgegaan met onze bezwaren tegen de vergunning hebben wij in april 2013, samen met de Natuurvereniging IJsseldelta te Kampen, beroep aangetekend bij de Raad van State. Deze stelt in de uitspraak een jaar later dat de provincie de effecten van de elektrovisserij niet goed en volgens de regels van de Natuurbeschermingswet heeft uitgezocht. De Raad van State vond onze bezwaren daarom gegrond, vernietigde het besluit op onze bezwaren en schorste de vergunning. De provincie diende vervolgens aan de hand van een ‘passende beoordeling’ een nieuw besluit nemen over ons bezwaarschrift. Lees meer https://sites.google.com/site/nbcknnvzwolle/nieuwsberichten/prov-overijssel-trekt-stekker-uit-elektrovisserij